Kata-Kiva

KATA, KIVA előnyei, hátrányai:
KATA
A kisadózó vállalkozások tételes adójának alanya lehet választása alapján: az egyéni vállalkozó,  az egyéni cég, a kkt. és  a bt.  Ez azért lényeges, mert az ezen vállalkozásokat eddig terhelő adók alól mentesít a tételes adó.

A kisadózó maga az érintett magánszemély lesz, akire tekintettel a vállalkozás a kiadózói státuszt választhatja.

A kisadózó vállalkozás a főállású kisadózó után havi 50 ezer forint tételes adót fizet.
A kisadózó vállalkozás a főállásúnak nem minősülő kisadózó után havi...

25 ezer forint tételes adót fizet. Amennyiben a kisadózó vállalkozás több kisadózót jelent be, a tételes adót minden személy után külön-külön kell megfizetni.

A naptári év egészében kisadózó vállalkozásnak minősülő adóalany a naptári évben elért bevételének 6 millió forintot meghaladó része után 40 százalékos mértékű adót fizet. A tételes adót 6 millió forinti bevétel felett is meg kell fizetni.

A 6 millió forint bevételi határ átlépése – bár nem jár a kisadózói státusz elvesztésével – de vízválasztó, mert 40 %-os adókulcs, és a 6 millió forint bevételig  választható áfa alanyi adómentesség elvesztésével újabb teher – az áfa – kapcsolódik hozzá.  Az evához képest persze még 6 millió forint felett is van benne tartalék.

Mit nem kell ezután fizetni?

Mind a kisadó vállalkozás, mind a kisadózó magánszemély mentesül az alábbi közterhekkel kapcsolatos kötelezettségek alól:
a) vállalkozói személyi jövedelemadó és vállalkozói osztalékalap utáni adó vagy átalányadó megállapítása, bevallása és megfizetése; - ez egyéni vállalkozókra vonatkozik, tehát vállalkozói szja nincs.
b) társasági adó megállapítása, bevallása és megfizetése. Ez a kkt-ket, bt-ket mentesíti a 10%-os társasági adó alól.
c) a személyi jövedelemadó, járulékok és az egészségügyi hozzájárulás megállapítása, bevallása és megfizetése. Ez az egyéni vállalkozót és a társasági tagokat mentesíti a kivét után szja és a járulékok, tehát a nyugdíjjárulék, egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulék,   illetve kkt. bt. tagokat az osztalék utáni szja és eho fizetési kötelezettség alól. 
d) szociális hozzájárulási adó és egészségügyi hozzájárulás, valamint a szakképzési hozzájárulás megállapítása, bevallása és megfizetése. Ez az egyéni vállalkozást és a társaságot mentesíti attól, hogy a kisadózók után ilyen kötelezettségeket kelljen teljesíteniük.

De a bt. kkt. nem kisadózó tagja részére fizetett osztalék utáni szja alól nem mentesít. Az még nem világos, hogyan kell részére az osztalékot megállapítani.

Pontos idő

SZOLGÁLTATÁSAINK

  • Könyvelés

  • Adótanácsadás

  • Számviteli ügyintézés

  • Hivatali képviselet

  • Személyzet és Munkaügy

ELÉRHETŐSÉGÜNK

house ikon  8900 Zalaegerszeg
  Kossuth Lajos utca 62/B. I.emelet 1.

telephon ikon

  06 92 316 949  mobil ikon   06 30 251 8002

mail ikon 
  Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Copyright © 2020 Törővel Kft. Minden jog fenntartva.