Új adót vezetnek be? Jönnek az adóemelések?

Orbán Viktor szerint a magyar költségvetésben két hete Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter által bejelentett kiadási zárolásokon kívül arra is szükség van, hogy bizonyos egyszeri kiadásokat egyszeri bevételekből fedezzenek, az állami vagyon terhére, megemeljék a pénzügyi tranzakciós illetéket, a bankadót, az "energiaadót", és bevezessenek egy új reklámadót.

Kinek fájhat?

A reklámadó ötlete nem újdonság, az elmúlt években többször is felmerült. 2000 őszén a parlament költségvetési bizottságának kormánypárti képviselői egy 6 százalékos reklámadó bevezetésére tettek javaslatot. Az indítvány értelmében az állam adó formájában elvonta volna az írott és elektronikus sajtó reklámbevételének 6 százalékát 2001. január elsejétől. A bizottság végül leszavazta a javaslatot. 

2008 decemberében aztán ismét előkerült a reklámadó kérdése. Az Országos Érdekegyeztető Tanács egyik ülésén a szakszervezetek 3 százalékos reklámadó bevezetését ajánlották a bankok agresszív hitelreklámozása miatt. Ez a javaslat a megrendelő cégektől és a hirdető online sajtótermékektől szedte volna be a plusz milliárdokat. 

(A teljes hirdetési piac becsült mérete alapján 5, illetve 10 milliárd forintos bevétel jöhet össze a reklámadóból ha 3, illetve 6% lenne az adókulcs.) 

Ha a kormány a most tervezett reklámadó esetében az éves reklámbevétel arányában határozza majd meg a kulcsot, akkor az hasonlóságot mutat majd a februárban kilátásba helyezett meteorológiai szolgáltatási díjjal. Ez ugyanis 0,5%-os reklámbevétel-arányos sarcot jelentene a médiacégeknek. A legutóbbi hírek arról szóltak, hogy még ebben a félévben elfogadhatja az Országgyűlés a meteorológiai törvényt. 

Sokadik különadó a sorban

A reklámadó feltehetőleg tehát a hirdetési piac szereplőit sújtaná (megbízókat, hirdetési felületet értékesítőket, így a nyomtatott és elektronikus sajtót, rádiókat, televíziókat), ilyen szempontból egy újabb, szektort terhelő különadóról van szó. Az alábbiakban azt próbáltuk meg összeszedni, hogy a kormány 2010 óta milyen új sarcokat vezetett be az adórendszer megújítása keretében.

Pontos idő

SZOLGÁLTATÁSAINK

  • Könyvelés

  • Adótanácsadás

  • Számviteli ügyintézés

  • Hivatali képviselet

  • Személyzet és Munkaügy

ELÉRHETŐSÉGÜNK

house ikon  8900 Zalaegerszeg
  Kossuth Lajos utca 62/B. I.emelet 1.

telephon ikon

  06 92 316 949  mobil ikon   06 30 981 5691

mail ikon  Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Copyright © 2019 Törővel Kft. Minden jog fenntartva.