Szűrő
 • Társasági Adó

  Ne hagyjuk az utolsó napra a
  feltöltési kötelezettség teljesítését!

  Társasági adó

  Az adóévben befizetett előlegeket december 20-ig  a várható éves adó összegére ki kell egészíteni, annak az adózónak akinek a megelőző évben az árbevétele a 100 millió Ft-ot meghaladta.

  A feltöltési kötelezettséget a várható adó 100 százalékáig kell teljesíteni, de csak a 90 százalékos mérték alatti teljesítéshez kapcsolódik mulasztási bírság. A bírság összegének megállapításakor a NAV az eset összes ismert körülményét mérlegeli, figyelembe veszi többek között a mulasztott napok számát, a mulasztási bírság alapjának nagyságát, hogy kapott-e korábban az adózó hasonló mulasztási bírságot, továbbá azt, hogy az adózó feltöltési kötelezettségét a 90 százalékhoz képest milyen arányban teljesítette.

  Nem érdemes az utolsó napra hagyni az átutalást! A NAV tapasztalatai alapján több olyan eset is előfordult korábban, amikor az adózó ugyan a feltöltési kötelezettség esedékességének napján a pénzintézethez benyújtotta az átutalási megbízását – akár elektronikusan, akár papír alapon –, de a pénzintézet másnapi dátummal teljesítette az átutalást. Ez azt jelenti, hogy az adózó a feltöltési kötelezettségének határidőben nem tett eleget, így akár percekben is mérhető a késedelem, de a mulasztási bírság mellőzésére nincs lehetőség.

  Ugyanezen adózóknak az iparűzési adójukat is fel kell tölteni!

  EVA

  Minden EVA-s adóalanynak december 20-ig a várható adó összegéig ki kell egészíteni az adóját. Mégegyszer: mindenkinek 

  Forrás: MKOE

  Törőcsik Ferenc
  adótanácsadó

 • Időszakos elszámolású ügyletek ÁFA-ja 2016-tól

  Időszakos elszámolású ügyletek ÁFA-ja 2016-tól

   

  Összefoglalva:

  1. Ha mind a számlakibocsátás, mind az esedékesség megelőzi az elszámolási időszak utolsó napját, akkor a teljesítés a számlakibocsátás időpontja.

  2. Ha az esedékesség megelőzi az elszámolási időszak utolsó napját vagy arra esik, ugyanakkor a számlakibocsátás az elszámolási időszak utolsó napját követi, akkor elszámolási időszak utolsó napja a teljesítés időpontja.

  3. Ha az esedékesség az időszak utolsó napját követi, de az időszak utolsó napját követő 30. napot nem éri el, akkor függetlenül a számlakibocsátás időpontjától az esedékesség a teljesítés időpontja.

  4. Ha az esedékesség az időszak utolsó napját követő 30. napon túli időpont, akkor függetlenül a számlakibocsátás időpontjától a teljesítési idő az elszámolási időszak utolsó napját követő 30. nap.

  Alapvetően a folyamatos szolgáltatásnál a 3. vagy 4.pont valósul meg. Ha a fizetési

 • Új Uniós Pélyázat jelent meg a kkv-nak

  Új uniós pályázat jelent meg kkv-knak

  Megjelent az idei első, a mikro-, kis- és középvállalkozások versenyképességét, a munkahelyteremtést és a magyar ipar fejlesztését támogató pályázati felhívás a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében - tájékoztatott Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) európai uniós források felhasználásért felelős államtitkára.

  A felhívásra a pályázók 30 nap múlva, június 22-től nyújthatják be konkrét elképzeléseiket.

 • Gazdaságfejlesztési pályázatok 2015. évi forrásterve

  Gazdaságfejlesztési pályázatok 2015. évi forrásterve

  Döntött a Kormány a vállalkozásokat leginkább érintő Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) 2015. évre szóló éves fejlesztési keretéről március 24-én. A közel hetven pályázati kiírás azonosító száma, keretösszege, eljárásrendje és megjelenésének ideje a vonatkozó 1173/2015 Kormányhatározat alapján a Magyar Közlöny 2015. évi 38. számában olvasható ».

  A jogszabály szerint idén hozzávetőlegesen 750 milliárd forintnyi támogatási felhívás jelenik meg, melyből mintegy 530 milliárdra tud pályázni a versenyszféra. Az Operatív Programon belüli egyes prioritási tengelyekre jutó forrástervezet az alábbiak szerint alakul:

 • INDUL AZ NHP+

  INDUL AZ NHP+ 

  Az új monetáris politikai eszköz keretében a hitelintézeteknek nyújtott likviditáshoz kockázatmegosztás kapcsolódik: a kockázatosabb vállalkozások számára történő hitelezés ösztönzése érdekében a jegybank – időben és összegben korlátozott mértékben – megtéríti a bank hitelezési veszteségét - olvasható az MNB honlapján.
  Matolcsy György, az MNB elnöke február 18-án jelentette be, hogy a jegybank új, célzott monetáris lazító eszközt vezet be az nhp+-szal a kis- és középvállatok (kkv) hitelezésének támogatására.


  Az nhp+ keretében csak új hitel nyújtható, meglévők kiváltására nincs lehetőség. A nagyobb növekedési hatás érdekében a konstrukció a beruházások finanszírozását helyezi előtérbe, így

Hírcsatorna

Copyright © 2020 Törővel Kft. Minden jog fenntartva.